Waarom het belangrijk is om een serverkast te koelen

Een server dat in een serverkast staat genereert extra veel warmte zeker als het in een kleine ruimte wordt geplaatst. De servers van tegenwoordig zijn klein en hebben heel snel CPU’s. Het meeste vermogen dat servers genereren wordt afgegeven als warmte waardoor ze de koelcapaciteiten kunnen overbelasten. Het is zelfs zo dat de onderdelen van een middelgroot datacenter genoeg warmte maakt om een huis in de winter te verwarmen.

Een serverkast moet koel gehouden worden

Worden servers in een serverkast niet koel gehouden dan worden ze vatbaar voor allerlei defecten en hebben ze een korte levensduur. De schade die veroorzaakt wordt door warmte is niet altijd te zien als een totaal uitval. Warmte schade kan ook zorgen voor het crashen van nodes en hardware defecten. Hardware defecten kunnen over een periode van maanden voorkomen wat meestal leidt tot een chronisch uitvaltijd.

Er is speciale apparatuur om je serverkasten koel te houden

Ruimtes waar de serverkast instaat heeft meestal speciale apparatuur om alles te koelen. Zo kun je denken aan hoogwaardige airconditioning en bepaalde koelsystemen met een dubbele bodem. Dit is om te voldoen aan de hoge koel eisen die er bestaan. Het is van belang om bij andere afzonderlijke kasten voor netwerkapparatuur voor genoeg ventilatie zorgen. Is het datacenter koel dan nog kan een serverkast oververhit raken als er niet genoeg luchtdistributie is.

Hoe je een serverkast moet koelen

Als je naar de temperatuur van serverkasten gaat kijken dan wordt dat beïnvloed door diverse factoren. De directe manier om netwerkapparatuur te koelen is om simpelweg genoeg luchtstroom te genereren. Voornaamste doel is om elke switch, elke router, elke server genoeg hoeveelheid lucht heeft. Dit is ongeacht waar het onderdeel in de serverkast staat. Er is een bepaalde hoeveelheid lucht nodig om een apparaat tot het juiste temperatuurbereik te koelen. Helaas geven fabrikanten weinig informatie over hoe je dit temperatuurbereik kan bereiken. Dat gezegd hebbende zijn er een aantal basismethoden voor maximale ventilatie van je serverkasten.

Luchtstroom door de kast open te houden

De meeste fabrikanten van serverkasten geven het advies om de voorste en achterste kast minimaal 63 procent open te houden. Dit kan je behalen door de kastdeuren helemaal te verwijderen of serverkasten te kopen de geperforeerd zijn.

Zet je serverkasten niet te vol met apparaten

Zorg dat je je serverkast niet te vol stopt met allemaal servers. Houd rekening met 75 tot 80 procent aan capaciteit. Laat daarnaast minimaal 1 U ruimte over tussen de servers. Houd minimaal 4 centimeter ruimte over tussen apparaten van de voor- en achterkant van de serverkasten. Heb je ongebruikte kastruimte sluit dit dan af met lege panelen. Je voorkomt hiermee dat koude en warme lucht met elkaar vermengt.

Zorg dat je altijd let op de temperatuur

Bewaak altijd de omstandigheden van de temperatuur van je serverkasten. De meest directe manier om dat te doen is om een thermometer te plaatsen in je kast en deze zo nu en dan te controleren. Dit is een hele eenvoudige en gemakkelijke optie. Een andere optie is om een thermostaat te kopen waar automatisch een ventilator aangaat als de maximale temperatuur wordt overschreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *